• Pretraga

 

 

  

 

      

  

 

  

 
Akcija rječnika i gramatika -20%
3.2.2012..

Akcija rječnika i gramatika -20%

Malo iz povijesti... 

Prva je hrvatska gramatika napisana prije četiri stoljeća. Uglavnom nam je razumljiva i danas jer je hrvatski jezik u njoj čakavsko-štokavski stiliziran. Od tada do danas hrvatsko je gramatičarstvo izrazito plodno, napisano je sedamdesetak gramatika s brojnim ponovljenim izdanjima.

Čakavska gramatika nije napisana ni jedna, kajkavskih je napisano šest (s ponovljenim izdanjima i više), ali do sredine 19. stoljeća kajkavske su se gramatike prestale pisati jer je kajkavštinu posve potisnula štokavština koja je pretežita od početaka normizacije hrvatskoga jezika.

Rječnik (koji se nazivaju leksikon, leksikon ili rječnik) je skup više riječi u jednoj ili više određenih jezika, često navedenih abecednim redom , uz korištenje podataka, definicije i etimologije, fonetika, izgovora i druge informacije; ili knjiga riječi u jednom jeziku s njihovim ekvivalentima u drugi, također poznat kao leksikon . Velika je razlika između općih i specijaliziranih rječnika . Specijalizirani rječnici ne sadrže podatke o riječima koje se koriste u jeziku za opće namjene, riječima koje se koriste obični ljudi u svakodnevnim situacijama. Postoje i druge vrste rječnika koji se ne uklapaju u gore uredno razliku, na primjer dvojezični (prijevod) rječnici , rječnici od sinonima ( tezaurusi ), ili rimom rječnici . Riječ rječnik (bezuvjetno) obično se podrazumijeva da se odnosi na opći jednojezični namjene rječnika.

 
arhiva novosti
artikla u košarici 0
 
=0,00 kn
Još 500,00 kn
do besplatne dostave

Prijava korisnika

 

 

KORISNI LINKOVI